Ik begin met de woorden waarmee het bestuur op de bus de reis afrondde: ‘Bedankt CP dat je deze reis naar het prachtige Lille voor ons georganiseerd hebt.’
En dat vind ik ook. Het zijn steeds lavaleden die het mogelijk maken ons weer een aangename dag of een aangenaam weekend te bezorgen. Niet simpel, zeker niet als een toffe uitstap aan het stadion Pierre-Mauroy in laatste instantie geannuleerd wordt.

 

Lille is meer dan de moeite waard voor een weekendtrip. Onze groep werd verdeeld in twee. In de voormiddag verkenden we Lille met een fantastische Nederlandstalige gids uit Kortrijk. Hij liet ons talrijke mooie gebouwen zien en wist er ook de nodige historische uitleg aan te geven. Zijn uitleg was luchtig, beknopt, met wat humor en van het begin tot het einde héél boeiend. Hij gaf ons ook tips om te bezichtigen gedurende de rest van het weekend. Ook betaalbare en lekkere eetgelegenheden stelde hij voor. En het was er inderdaad héél lekker.

 

Namiddag trok de bus richting Roubaix waar we met een aantal het museum ‘La Piscine’ bezochten. Petje af voor de renovatie en de herbestemming van dit zwembad. De locatie en de erg gevarieerde kunst waren uniek. Een mooi cultureel erfgoed is het geworden.

 

Kerstmarkten zijn zelden uniek, maar ze vervullen de kerstwens van liefhebbers die ieder jaar hun record aantal willen verbreken of gewoon eens de kerstsfeer komen opsnuiven. Een voordeel hier was dat het geen overrompeling was, want je moest via een inkom (gratis) die een beperkt aantal mensen toeliet. We waren net op het juiste moment daar en hebben niet moeten wachten. Het was er gezellig met de gekende kraampjes om te kopen, te eten of te drinken. Er stond zelfs een heel goede goochelaar tussen. Dus toch wel iets unieks.

 

In het hotel was het echter een overrompeling. Wat betreft de horeca waren ze duidelijk niet voorzien op grote groepen. Of was er veel personeel ziek? Jammer voor ons. De kamer was mooi en proper en op de vijfde verdieping kreeg je zelfs meteen warm water als je douchte. We hebben zalig geslapen.

 

Zondag was een vrije dag die we naar believen mochten invullen. We bezochten het Palais Beaux-Arts wat ook weer zo uniek en bijzonder was.

 

In de Eglise Saint-Maurice zagen we een zwangere Maria en een héél hedendaagse setting ?. Deze kerk was zeker de moeite waard voor een bezoekje.

 

We zagen prachtige staaltjes van architecturale hoogstand, te veel om op te noemen. Porte de Paris (één van de drie stadspoorten) was heel mooi. Het sombere grijze metrostation (of was het TGV?) was van boven tot onder behangen met canvasdoeken met heel veel herkenbare wereldmonumenten op geschilderd. Uniek!

 

De grootste boekenwinkel in de verre omtrek stond vol met boeken, (of wat dacht je) maar er was ook een rotswand met boekenrekken in. Uniek!

 

Tijd voor de terugreis! De lavacaramellen op de bus worden altijd warm onthaald en lava kent ondertussen al héél goed de voorkeur van zijn leden ?.

 

Lille, zoveel unieke bezienswaardigheden dat je er een weekend ruim mee gevuld kan krijgen. Dank je wel CP voor deze unieke citytrip!

 

 

Terug

 

Joomla Template by Joomla51.com