... deze keer zonder samenkomst aan de brandweer en zonder de bus met de gekende karamellen van Louis, waren allemaal ongeveer op tijd in Westerlo. Parking betalen? Schijf leggen? Dat zijn vragen die je alleen in een dorp stelt, want elke stad slaat tegenwoordig munt uit elke vierkante meter waar je een auto kan achterlaten ☹

In twee groepen vergezeld van deskundige gidsen trokken we te voet door het centrum van Westerlo. Een dorp met een serieus adellijk karakter. Maar liefst twee kastelen van de Merode! Die familie boerde goed daar ????. Het kasteel van gravin de Merode is gemeentehuis gewor-den. Een prachtig interieur voor een sprookjeshuwelijk. Van heinde en ver komen ze daar trouwen. Geïnteresseerde lavaleden kunnen daar ook terecht. We hadden het geluk dat onze gids een vaste gids in het gemeentehuis was. Als extraatje loodste hij ons mee tot op de zolder. Van daaruit hadden we een prachtig zicht op de mooie tuin en op de andere lavagroep wiens blikken we zelfs na luid geroep niet konden verheffen tot boven waar wij in de dakgoot ston-den. Maar geen nood, het bewijsmateriaal werd door een vaste lavafotograaf, Anita geleverd. Vanuit de dakgoot maakte ze prachtige foto’s.

Het andere kasteel van prins de Merode deed onlangs dienst als decor voor de musical Rubens. We passeerden ook het ‘trammeke’ waarmee ze vroeger het gebied onder water konden zetten als de vijand kwam.

De rondleiding in Westerlo was boeiend en wat me vooral opviel was dat het een zéér groene gemeente is. Wat een mooie natuur en leuke wandelingen kan je daar maken!

’s Middags hebben de CP’s ons goed verwend. Lekkere soep en broodjes en een appeltje voor de dorst met als drank natuurlijk gerstenat van Westerlo of Tongerlo, waar we ’s namiddags naar toe gingen, met de auto of te voet. We kregen ook een rondleiding in het da Vinci museum en de abdij van Tongerlo, waar de biechtstoel prompt een zondaar lokte die geknield zijn pe-nitenties aanhoorde. Eén van de geloften van de Norbertijnen was behoeftigen opvangen. In hun gastenverblijf kan je tot rust komen en ont-stressen. Er werden al reservaties besproken door lavaleden die hun pensioen nog gezond willen halen ????. In Tongerlo kan je ook cursus ‘levensschool’ volgen. We sloten dit ernstige deel van Tongerlo af in de lekweide van het Torenhof waar je je kon tegoed doen aan …. heerlijk ijs natuurlijk. Op het einde van de dag stond ongeveer 11 km op mijn stappenteller. Maar dat merkte je niet want we hebben genoten van deze zonnige en boeiende uitstap.

 

Dank je wel CP’s en lava!

 Terug

Joomla Template by Joomla51.com